Åslaug Aslaug Og Berit Bf Redigert Nr 3
Bryggerifestivalen | 02.08.23

Bryggerifestivalen i Trondheim, en evolusjon fra 1500 til 51 000 besøkende

Det har vært store framskritt siden Bryggerifestivalen ble startet i 2013. Da hadde den et knippe bryggeri og 1500 besøkende. I fjor kom det 51 000 besøkende til en festival med 30 bryggerier og over 350 ulike brygg. Men så har det vært endel prøving og feiling før den endelig satt!

Tekst: Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke er ikledd Bryggerifestivalens Skurktur-designede hoodie og tar en pust i bakken på kontoret i Kongens gate. Om få dager går Bryggerifestivalen i gang, det gjør også Trøndersk Matfestival, begge midt i Trondheim sentrum. 

-Bryggerifestivalen har vært en vanvittig reise! sier hun.

-1500 mennesker var innom den første Bryggerifestivalen i 2013, det var i Tordenskioldparken, under trærne, gjemt bort. Jeg kunne ha gitt en Ted Talk om alle feilene vi gjorde! sier Rustad og ler.

I 2013 hadde festivalen cover charge; det kostet 100 kroner inngang, noe Rustad sier opplevdes som kjemperart, for Trøndersk Matfestival som ble arrangert samtidig var jo gratis. Bryggerifestivalen hadde ikke de gullfargede festivalmyntene (kalt Oi!er) som i dag, men papirlapper som bonger. Øl ble servert i plastglass. Og festivalen kjøpte alt ølet fra bryggeriene på forhånd, noe som gjorde at Oi! Trøndersk Mat og Drikke satt igjen med veldig mye øl. Og tap.

-Vi gjorde så mye feil! Men det vi fikk rett med en gang var at bryggerne selv skulle stå bak baren, og at vi hadde mat på festivalen. På den tiden hadde ingen andre ølfestivaler mat. Siden begynnelsen har det for oss vært viktig å kombinere mat og brygg, sier hun.

Mat til øl var viktig fra start og fram til i dag. Foto: Camilla Næss

Bygge Bryggerifestivalen: En kunnskapsfestival

Etter festivalen i 2013, et stort finansielt tap og masse ølfat på kontoret, skjønte de at de ikke kunne se til hva andre gjorde. De måtte gå til kilden og finne ut av hvilke verdier de ville bygge Bryggerifestivalen på. 

I 2014 fikk festivalen 'et hav av areal' i kvadranten foran San Sebastian på Torvet, det var et steg opp fra Tordenskioldparken og kjentes ut som altfor mye plass. Det ble bygget en fin bar i tre som festivalen fortsatt har, det var kjøpt inn glass på 1 dl og 3000 kom på festival. Kvadranten var stappfull, likevel gikk festivalen i minus. 

På Bryggerifestivalen i 2015 begynte noen ting å bli rett. Foto: Wil Lee-Wright

-Vi vil at Bryggerifestivalen skal være en smaksfestival; en kunnskapsfestival. Derfor er det små glass. Hvis du får en øl du ikke liker så har du bare fått en smak. Bryggerifestivalen skal også være en plass du kan ta med ungene på dagen, fra klokka 19 er det aldersgrense. Og festivalen har veldig lite fyll, sier Rustad.

I 2014 og 2015 arrangerte festivalen også NM i hjemmebrygg. To Rom og Kjøkken var festivalrestauranten i noen år før Indian Tandoori og E.C. Dahls Pub og Kjøkken kom med. Konseptet hadde de fått riktig i 2014 og så gjaldt det å finjustere og videreutvikle, med å få flere bryggeri i baren, flere folk, og å jobbe med festivalrestaurantene. De ble et utsnitt av fem Trondheimsrestauranter med ulike matkonsept for festivalen, hvor rettene er basert på trønderske råvarer. 

-2015 var året da folk skjønte det med bjella, det var veldig gøy. At når et fat er tomt ringes det i bjella. Og da det ble ringt i bjella for siste gang ved festivalens slutt klokka elleve på lørdag kveld, da reiste folk seg og klappet. De sa tusen takk for en topp festival, da ble vi veldig glade, sier Rustad og smiler.

Når et fat er tomt ringes det i bjella. Foto: Wil Lee-Wright

Gjennom årene har de lagt vekt på å få fram de trønderske bryggeriene, og etterhvert har flere nasjonale bryggerier kommet med, samt noen få internasjonale. 

HER kan du lese om bryggeriene som kommer til Bryggerifestivalen i 2023. 

Festivalen forble i kvadranten på Torvet fram til 2018  da hele Torvet skulle bygges om og Bryggerifestivalen ble flyttet til Trondheim Katedralskole. 

-Det er alltid krevende å flytte til nytt areal og vi lærte mye nytt i 2018. Men så, etter fem år, begynte folk endelig å skjønne at det var noe som het Bryggerifestivalen, sier Rustad. 

2019 ble et bra år og været var strålende. 

Bryggerifestival i en pandemi

I 2020 var det pandemi og arrangementsnekt. Men det var lov å ha konsert, om man holdt en meter avstand. Det ble laget en desentralisert Bryggerifestival med bandet Skambankt, og konserten ble streamet fra Lager 11 til ulike bryggerier rundt i Trøndelag.

Så kom 2021. De aller fleste festivalene valgte å fortsatt avlyse på grunn av pandemien, men ikke Bryggerifestivalen. 

-Hvis vi syntes det var vanskelig i 2020, så var det enda mer vanskelig i 2021. Folk måtte holde en meter avstand, det var spriting av hender, folk fikk ikke gå i baren selv, maten måtte serveres til bordene, alle måtte gå med munnbind, og vi var tilbake på en helt ny arena på det nybygde Torvet. Det var et krevende år! forteller Rustad.

Trass pandemi ble det Bryggerifestival i 2021. Brygg og mat ble servert til bordene, og alle som jobbet festivalen måtte ha munnbind. Foto: Ole Ekker

Vel var det noe vent på brygg fra baren, men publikum elsket det. De likte å sitte ved bordene, bestille brygg digitalt og bli servert. Bryggerne syntes det var kjedelig for de fikk ikke treffe publikum, og noen savnet nok også å kunne gå opp til bryggerne i baren og snakke med dem. 

-På Bryggerifestivalen i 2020 fikk vi også mer kvinnelig publikum, sier Rustad. 

Festivalen får ny design

Nytt i 2021 var også at designbyrået Skurktur ble koblet på. Med sterke farger, motiv av glass, måker og bybildet ble dette en ny og visuell måte å bygge Bryggerifestivalen på, i en tid hvor man ikke får lov til å markedsføre seg selv. Og den digitale menyen fra pandemiåret ble beholdt. 

Skurktur har designet den visuelle profilen til Bryggerifestivalen. 

På Bryggerifestivalen kan du bla i den trykte menyen som ligger på bordene, og se i den alltid oppdaterte digitale menyen. Flere av bryggeriene brygger spesialbrygg for festivalen eller bruker festivalen som testarena for nytt øl i små opplag. 

HER ser du digital meny Bryggerifestivalen 2023

-Vi har også jobbet for å få flere brygg med. I år har vi 350 ulike brygg. Det skal ikke bare være mørkt øl, alle skal finne noe de liker. Bryggerifestivalen er vårt bidrag for at folk skal bli kjent med mer nytt øl, sier Rustad. 

I 2022 kom også den alkoholfrie baren organisert av Gulating Byhaven, med kombucha og andre fermenterte brygg, samt alkoholfritt håndverksøl - noe de fleste bryggerier i dag tar seriøst. 

I 2022 kom 51 000 besøkende på Bryggerifestivalen, og det var yrende liv og god stemning rundt baren som omkranser Olav Tryggvason-statuen på Torvet. 

Tre damer i Oi! Trøndersk Mat og Drikke har bygd Bryggerifestivalen opp til å bli det den er i dag. Fra venstre: Berit Stærkær, Aslaug Rustad og Åslaug Hennissen. Foto: Mai Løvaas

I 2023 blir det over 350 brygg, og i tillegg til håndverksøl kan man smake på mjød og sider. 

-Fra 1 500 til 51 000, det er bare å snu tallet å slenge på en null, det er en kjempebra festival, best in Europe! sier Rustad og ler og slår ut med hendene. 

 

Les mer om årets Bryggerifestival HER.

Aktuelt