Redigert Bilde Kim Tomas Joma Saemien Sijte

Sørsamisk mat gjennom de åtte årstider

Kursholder: Kim Tomas Joma, kokk Saemien Sijte i Snåsa

Tid: Torsdag 3. august kl. 11:00-12:00

Sted: Britannia Hotel

Pris: 350 kr + avgift.

BILLETTER

 

Hva er egentlig sørsamisk mat?

Det sørsamiske området strekker seg fra polarsirkelen i nord til Hedmark fylke i sør på norsk side, og i i Jämtland og Härjedalen på svensk side.
Sørsamisk matkultur i Trøndelag dekker steder som Røros, Namdalen, Snåsa og Fosen, og tradisjonelt ga disse områdene ulike typer råvarer som ga ulike uttrykk av sørsamisk matkultur.

De samiske årstidene følger reinens liv gjennom årsløpet. De starter ikke på bestemte datoer men når tiden er der for et skifte i reindriftsåret, som kalvingstid, eller flytting til vinterbeite.

Årstidene er gïjre-daelvie (vårvinter), gïjre (vår), gïjre-giesie (vårsommer), giesie (sommer), tjahktje-giesie (høstsommer), tjahktje (høst), tjahktje-daelvie (høstvinter) og daelvie (vinter).

Sørsamisk mat gjennom de åtte årstider tar deg med på en reise hvor du får smake på sørsamisk matkultur. På sommeren spiste de ikke mye rein, men heller fisk. Slakting av reinsdyr skjer senere på høsten, så det de hadde av reinsdyr var saltet og tørket og tilberedt på ulike måter. De spiste også av naturen, med tilberedning av planter og bær på ulike vis.

Om kursholderen

Kim Tomas Joma er vokst opp i en sørsamisk familie på Røyrvik nord-øst i Trøndelag på grensen til Sverige, og har vært på kulinarisk vandring i hele sitt liv. Han sanker og bruker lokale råvarer og forener tradisjonell sørsamisk matkultur med nye tilberedningsmetoder og inspirasjoner.

Han har jobbet som kokk for Arne Brimi og Eyvind Hellstrøm, på Hurtigruta og på Svalbard og alltid hentet inspirasjon i sjiktet tradisjon og nyskaping.

I dag er han tilbake som kokk på Saemien Sijte, det sørsamiske museet og kultursenteret i Snåsa. Her serverer han mat i tråd med den sørsamiske kulturen, med nye metoder og basert på lokale råvarer, også fra de lokale matprodusentene i Snåsa.