Trøndersk Mat I Skolen Caroline Attwood 8 Tlng54n8y Unsplash

INSPIRASJONSKURS

MENY FOR DAGEN

Bruk av Laks

Confitering

Posjering

Røyking

Farse

Steking

Bruk av grønnsaker og potet

Fondantpotet

Potetmos

Fritert potet

Varianter av blomkål

Gulrotsuppe

Hasselback gulrot

Syltet grønnsaker

 

Dessert og bakverk

Sjokoladekake

Sjokolade mousse

Smuldre pai med epler

Vaniljekrem/saus

Råkrem

Eltefritt brød

Hvetebakst




Confitering av fisk

Du trenger: 

Fisk i porsjonsstykker

Olje (raps, solsikke, oliven osv) eller fett (klaret smør, andefett osv)

Friske urter (persille, timian, rosmarin, salvie)

Hvitløk

Salt


Du gjør:

Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter

Tilsett krydderier i oljen og varm den opp til 50-60 grader i en kjele

Legg fisken i oljen eller legg fisken i en ildfast form og tøm oljen over

Hold oljen varm, gjerne sett den i forvarmet stekeovn på ca 60 grader, og la fisken ligge i til den er ferdig gjennomvarmet

Fisken kan oppbevares i oljen om den ikke skal serveres med det samme, men ta den av/ut av varmen



Posjering av fisk

Du trenger:

Fisk i porsjonsstykker

Sitron

Løk

Stilker av dill eller persille

Eventuelt hvitvin

Salt, hel pepper, laurbærblad


Du gjør:

Legg fisken i en passende ildfast form/bakke

Strø litt salt på fisken og la den stå med saltet i 15-20 minutter

Kok opp vann og tilsett hakket løk, krydder, sitron og salt. Dette kalles court buljong

Tøm den kokende court buljongen over fisken, nok til at den dekker

Legg lokk eller aluminiumsfolie over og la det hele stå og trekke til fisken flaker seg eller at du kan trekke av eventuelt skinn

Jo større fiskebiter, jo lengre tid. Jo mere lake, jo kortere tid

Formen/bakken kan også settes i forvarmet ovn på 50-60 grader



Varmrøkt laks/ørret/kveite

Du trenger:

Fiskefilet

Salt og sukker

Røykspon


Du gjør:

Bland 1 dl salt og 1 dl sukker

Legg fisken på et brett og strø over salt og sukkerblandingen. La fisken ligge slik i 30 minutter

Skyll av saltet og sukkeret og tørk fisken med kjøkkenpapir

Legg fisken på en rist og sett den inn i en kald ovn eller i røykovn.

Rigg til røykeapparatet, tenn på, sett brettet med fisken over og la fisken røyke i ca 1 time for hele fileter eller ca 30 minutter for porsjonsstykker.

Hvis fisken ikke er ferdig varmet helt igjennom kan den bakes litt i ovnen før servering



Laksefarse, fin

Du trenger:

500 gram laksekjøtt

2 ts salt

Pepper og muskat

2 ss potetmel

(1 egg)

2 ½ dl fløte/melk


Du gjør:

Grovhakk laksekjøttet og legg det i en foodprosessor med kuttekniv i

Tilsett salt og krydder og kjør det maskinen i ca 30 sekunder

Tilsett potetmelet og kjør i ca 30 sekunder

Hvis du skal bruke farsen til pudding/terrin kan du tilsette 1 egg nå. Bland det godt inn i farsen

Spe litt og litt med fløte/melk

Stek en prøvekake og juster på smaken eller konsistensen om nødvendig



Laksefarse, grov

Du trenger til 4 pers:

500 gr laks/ørretfilet

1 ts salt

Finhakket vårløk/gressløk/koriander

½ finhakket rød chili


Du gjør:

Hakk fisken med en kniv og legg fisken i en bolle

Strø på salt, chili og vårløk

Bland godt til farsen henger godt sammen.

Form 4 jevne burgere. Ikke klapp de for tynne, da kan de bli litt tørre under steking

Stek i panne med litt nøytral olje, ca 1 minutt på hver side. Burgerne må gjerne være litt rosa inni om du er trygg på fiskens kvalitet



Fondantpotet

Du trenger:

Potet etter behov, skrelt

Smør

God kraft

Hvitløk, friske urter


Du gjør:

Form, skjær eller stikk ut potetene i den formen du vil ha potetene

Store poteter kan med fordel blansjeres

Brun toppen og bunnen av poteten i en stekepanne med litt olje

Sett potetene i en passende form og hell på kraft og smeltet smør. Friske urter og knust hvitløk kan tilsettes

Sett formen i ovnen på 160-180 grader, avhengig av potetens størrelse, små poteter trenger mer varme i kortere tid, store poteter trenger lavere temperatur i lengre tid.

Øs over kraft og smør med jevne mellomrom, ca hvert 10. minutt, til potetene er møre. Optimalt skal krafta være fordampet.

Oversiden kan svis av i panne eller med brenner før eller etter baking.



Potetmos/pure

Du trenger til 5 porsjoner:

500 gr skrelt potet, eller avskjær fra f.eks. fondantpotet

1,5 dl melk

100 gr smør

Salt og pepper


Du gjør:

Damp eller kok poteten mør

Smelt smør og varm opp melk i en kjele

Tøm av vannet og la poteten dampe seg helt tørr

Mos poteten med mosejern eller med rørgreinen i en kjøkkenmaskin

Rør inn melk- og smørblandingen

Smak til med salt og pepper, eventuelt litt muskat

Finhakkede, ferske urter kan gjerne tilsettes rett før servering



Syltelake/1-2-3 lake (til fisk og grønnsaker)

Du trenger:

1 dl eddik 7%

2 dl sukker

3 dl vann

Karve, hel nellik, hel allehånde, hel pepper, sennepskorn, fennikelfrø kan brukes som smakstilsetting



Du gjør:

Kok opp alt til laken og hell den over det som skal syltes



Blomkålkrem, kokt

Du trenger:

1 stk blomkålhode

Melk

Fløte

Salt

(Nøttesmør eller rømme)


Du gjør:

Rensk unna de grønne bladene (de kan brukes til noe annet, så ikke kast de) og eventuelle brune flekker

Del opp hodet i jevnstore biter. Stilken kan deles i litt mindre biter

Ha blomkålen i en kjele og hell i 50/50 melk og fløte til det nesten dekker

Kok opp og la det småkoke til det er helt mørkokt. Rør innimellom slik at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen

Sil av fløtemelken, men ta vare på den

Kjør selve blomkålen glatt i en blender. Blir kremen litt tykk kan du bruke noe av fløtemelken til å spe med. Smak til med salt

For en fyldigere og mer nøtteaktig smak kan nøttebrunt smør tilsettes, og rømme kan tilsettes for en syrligere og friskere smak



Blomkålkrem, stekt

Du trenger:

1 stk blomkålhode

Olje og smør

2 dl fløte

Salt


Du gjør:

Rensk unna de grønne bladene (de kan brukes til noe annet, så ikke kast de) og eventuelle brune flekker

Del opp hodet i jevnstore biter. Stilken kan deles i litt mindre biter

Stek blomkålen i en vid kjele sammen med litt nøytral olje og 2 ss smør

La blomkålen bli mør og brun før du tilsetter fløten

Kok opp og la den koke litt inn

Ha alt over i en blender og skrap godt ut av kjelen

Kjør til en glatt krem og smak til med salt



Hasselback gulrot

Du trenger:

Gulrøtter med jevn tykkelse

Olivenolje eller smeltet smør

Juice av sitron eller appelsin

Honning

Salt og pepper

Ristede gresskarkjerner, hasselnøtter eller pistasjnøtter


Du gjør:

Vask, eventuelt skrell, gulrøttene godt

Legg ei gulrot inntil en tresleiv eller en brettet kopphåndduk

Bruk en kniv til å skjære nesten-skiver i gulrota. Legg gulrota i en ildfast form med den oppskårne sida opp

Drypp over olivenolje/smeltet smør, honning, juice, salt og pepper

Bak i stekeovn på 200 grader i 15-25 minutter, avhengig av tykkelse

Strø over frø eller nøtter ved servering



Gulrotsuppe

Du trenger:600 gr gulrot

½ liter melk eller kokosmelk

2 dl kylling- eller grønnsakkraft

50 gr smør

1 fedd hvitløk

1 neve fersk timian eller basilikum

Toppes med creme fraiche eller rømme ved servering

1 ss finrevet ingefær og/eller 1 ts finhakket chili kan også tilsettes


Du gjør:

Skrell og del gulrota grovt

Ha gulrot, kraft og melk/kokosmelk i en kjele

Kok opp og tilsett hvitløk og urter

Kok forsiktig til gulrota er helt mør

Tilsett smør og kjør suppa til den er helt glatt, enten med en stavmikser eller i en blender

Smak til med salt og pepper. Sil suppa om nødvending

Server med rømme/creme fraiche, brødkrutonger, bakt eller syltet gulrot, ristet gresskarfrø, solsikkefrø, pinjekjerner eller grønn pesto (kan lages på gulrotgresset!)


Sjokoladekake, 2 ingredienser

Du trenger til en liten springform:

4 egg

250 gr sjokolade


Du gjør:

Skill eggene i plommer og eggehviter

Stivpisk eggehvitene

Smelt sjokoladen over vannbad. Vannet skal ikke koke, og bollen skal ikke berøre vannet, siden sjokoladen kan svi seg
Rør inn eggeplommerLøft inn de stivpiskede eggehvitene i sjokoladen, 1/3 av gangenHa massen over i en liten springform med bakepapir. Stek i ovnen på 170 grader i 25-30 minutter.

 


Sjokolademousse, 2 ingredienser

Du trenger til 8 pers:


6 egg

200 gr sjokolade


Du gjør:

Skill eggene i plommer og eggehviter

Stivpisk eggehvitene

Smelt sjokoladen over vannbad

Rør inn eggeplommer i den smeltede sjokoladen

Løft inn de stivpiskede eggehvitene i sjokoladen, 1/3 av gangen, ha over i glass, i en egnet form eller i sprøytepose for å sprøyte ut moussen



Smuldrepai, deig/crumble

Du trenger:

Variant 1

275 gr hvetemel

125 gr smør

75 gr sukker



Variant 2

125 gr smør

125 gr sukker

125 gr hvetemel

125 gr havregryn


Du gjør (begge deiger):

Ha smør og sukker i kjøkkenmaskin (ikke foodprosessor). Tilsett eventuell smak (vanilje, pulverkaffe, kanel, raspet skall av sitrus mm).

Bland smør og sukker lett før mel og eventuelt havregryn has i.

Kjør alt til en smulet deig.

Stek smulene i stekeovn på 180 grader i ca 30 minutter eller dekk ønsket paifyll med deigen og stek i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter.



Paifyll til smuldrepai

Du trenger: 

Rabarbra, frukt (epler, pærer, fersken, nektarin) eller bær

Sukker etter smak

Kanel, vanilje, skall av sitrusfrukt om du vil

Potetmel anbefales for rabarbra, fersken og bær. Bruk ca 1 ss potetmel pr 300 gr bløte bær/frukter

Du gjør: 

Del rabarbra og frukt opp i grove biter. Du kan skrelle frukta om du vil. Bær må renses ved behov

Bland sukker, eventuelt krydder og potetmel, og strø over frukta/bæra

Strø over med ustekt smuldredeig og stek i ovnen på 180 grader i 30-minutter



Vaniljekrem/saus

Du trenger: 

1 liter h-melk

160 gr sukker

2 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang

8 eggeplommer

60 gr maizena til krem eller 20 gr til saus

(4 plater gelatin om du skal bruke kremen som kakefyll)


Du gjør:

Varm opp 8 dl av melka med sukkeret og vaniljestanga

Bland de siste 2 dl melk med maizena og eggeplommer

Hell forsiktig den varme melka over eggeblandingen mens du pisker

Tøm alt over i kjelen igjen og varme opp. Rør hele tiden for at det ikke skal brenne seg. Når kremen koker opp og du ser den første boblen kan du ta kjelen av varmen

Oppbløtt gelatin kan nå tilsettes



Nøttebunn

Du trenger til 2 runde bunner eller 1 langpanne:

300 gr malte nøtter

300 gr melis

8 eggehviter



Du gjør:

Stivpisk eggehviter

Bland malte nøtter og melis

Bland forsiktig inn eggehvitene i nøtteblandinga

Ha i ønsket form og stek i ovnen på 160 grader i 25-35 minutter.



Marengs

Du trenger:

120 gr eggehviter

180 gr sukker


Du gjør:

Pisk eggehviter til løst skum

Tilsett ½-parten av sukkeret og pisk i 2-3 minutter før resten av sukkeret tilsettes. Pisk videre i 3-4 minutter til alt sukkeret er oppløst og du har en blank og seig marengs.



Kokosboller

Du trenger:

6 stk eggehviter

4 dl sukker

8 stk gelatinplater

1 dl kokende vann


Du gjør:


Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Klem ut vannet og pisk platene ut i 1 dl kokende vann.

Pisk eggehviter og sukker til marengs. Hell gelatin i marengsen i en tynn stråle mens du pisker.

Tilsett eventuelt smak og farge i marengsen

Pisk marengsen videre i 3-4 minutter og ha den over i sprøytepose

Sprøyt ut i ønsket form, for eksempel staver, topper, pletter osv.

Avkjøl i kjøleskap. Kan drysses med melis før servering.



Råkrem

Du trenger til 6-8 porsjoner:

3 eggeplommer

3 ss sukker

3 dl kremfløte


Du gjør:

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis

Pisk fløte til krem

Vend krem inn i eggedosisen