Californianesle%20Barstow.png
Produsenter | 29.09.22

Stephen Barstows magiske hage

Hagevandringene i Stephen Barstows spiselige Malvikhage blir utsolgt hver gang. Arrangementet under ØkoUka i år var intet unntak.

Tekst og foto: Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

'Alle' kjenner vel til Stephen Barstows spiselige hage på Malvik? Den engelske hageentusiasten med grønnere fingre enn de fleste har levd selvforsynt av det han kan sanke fra egen hage i mange år. Her har han plantet tusen forskjellige lokale vekster og spiselige planter fra eksotiske verdensdeler - alle som klarer seg i trøndersk klima, året rundt. Fordi eiendommen ligger nær fjorden er det mildt klima om vinteren og snøen ligger sjelden lenge. Barstow kulde-herder frø og spirer, og tar noen planter inn om vinteren, men de aller fleste vekstene klarer seg ute året rundt. 

Kvann er en mye anvendt nyttevekstplante både i Norge og i Barstows hage

Om man dyrker selv i egen hage eller ikke har hage i det hele tatt er det å besøke Stephen Barstows hage en sanselig opplevelse. Her er svaiende Californianesle, dobbelt så høy som Barstow selv, her finnes svarte stikkelsbær så søte som man aldri har smakt - skjønt frø er viktig for Barstow og han lar mange frukter og vekster gå i frø. På den måten bevarer han frø til neste sesong og kan dele ut til medlemmene av KVANN - Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge.

Lyst til å melde deg inn? Gjør det her.  

En næringsrik hage

Her er store klatreplanter med drueblader som velter seg utover trær og busker langs husveggene, her er store, frynsete bregner, her er spraglete, ovale blader langs bakken, her strutter lilla blomsterhoder som dufter en blanding av lavendel, mynte og oregano. Helt på tampen av september, rett før vinterdvalen setter inn, imponerer likevel Barstows hage. 

Visste du at drueblader - blader fra klatreplanten drue - er noe av det mest næringsrike grønne du kan spise? Barstow refererer til en ny studie som er kommet om næringsrike flerårige grønnsaker, hvor drue scorer høyest. Han presiserer at de er best til mat når de er unge, myke blader. 

Drue-klatreplanten i Barstows hage er frodig, med lange armer som brer seg oppover og utover

'Narko-meis'

Videre inn i hagen forteller Barstow om en konkurrent han har fått på opiumsvalmuene sine; blåmeisene. De setter seg på stilken og hakker hull i frøbelgene. 

- Jeg kaller dem for narko-meis, sier han og ler. 

For øvrig presiserer han at det er lov å dyrke opiumsvalmue som prydplante i Norge. 

Barstow forteller om blåmeisene som forsyner seg grovt av frøbelgene til opiumsvalmuene i hagen 

Barstow forteller om en plante med gule blomster som er en meget viktig matplante i Japan, men som blir oversett i middelhavsland selv om den er hjemmehørende der: Shungiku (Glebionis coronaria). Den er i krysantemum-familien, og Barstow spiser den ofte. Han er daglig ute og sanker fra hagen sin og spiser av de ulike grønnsakene og salatplantene. 

Den eneste formen for gjødsel som er brukt i hagen, er tang og tare fra fjorden som ligger nedenfor, her er hverken brukt hest- eller kugjødsel. 

Opiumsvalmue i front, med krysantemum-planten shungiku i bakgrunnen

Insektmangfold i hagen

Fordi han har så høyt plantemangfold i hagen har han også et høyt mangfold av insekter. Under pandemien, når han hadde bedre tid fordi han ikke reiste rundt og holdt foredrag, satt han i hagen og artsregistrerte insekter. Han har dokumentert 230 forskjellige sommerfugler i hagen, og mange ulike arter villbier og blomsterfluer. Han har også mange fugler på besøk, og Barstow gir dem frø fra hagen.

- Jeg har lagt ut vanlig kjøpt fuglemat til dompap og sisik, og egne skåler med neslefrø og bjørkefrø fra hagen. Det er helt tydelig at de foretrekker frøene fra hagen, sier han. 

Stephen Barstow må være Trøndelags - ja sannsynligvis Norges - ukronede løk-konge. Han har et stort antall løk i hagen sin, og etter at han ble pensjonert ble han spurt om å være kurator av løk-hagen i Ringve Botaniske Hage. Løk på latin er Allium, og han er selvfølgelig leder av Allium-lauget i Kvann-foreningen. Så å se hvitløk - en Allium så klart - i Barstows hage med merkelapper til tørk og eksperimentering, det er ingen overraskelse. 

Hvitløk til tørk under verandaen

 

Store matplanter

Nederst i hagen vokser strutseving, det er en spiselig bregne som kan høstes tidlig om våren. 

Stephen Barstow dyrker strutseving i egen hage

Strutseving kan forveksles med andre bregner i skogen, men skilles ved at den ikke har sporesekker på baksiden av bladene, og om våren kan man se brune bregnestilker stikke opp fra forrige år. Strutseving må kokes i ti minutter før man kan spise dem, ellers kan man få vondt i magen, forteller han.

Strutseving i høstfarger

En av de viktigste matplantene i hagen til Barstow er Aralia cordata, eller udo som den heter på japansk. Det er en stor, bugnende plante i skråningen nedenfor huset. Stilkene skrelles, kuttes og brukes i salat med dressing av soyasaus og sesamolje. 

Aralia, eller udo som den heter på japansk, er en stor og viktig matplante i Barstows hage

 

Lenger oppe i hagen henger noe som kan se ut som store solbær, men bladene viser at det er stikkelsbær - svartstikkelsbær (en seleksjon av nordamerikanske Ribes divaricatum). Så sent på høsten har de fått en nydelig sødme.

Svarte stikkelsbær frister

 

Du kjenner vel hosta? Det er en kjent hageplante i Norge, og trives godt i Trøndelag. Bladene kan spises. De er aller best om våren, når bladene fortsatt er krøllet opp. Barstow bruker å rulle sushi med hostablader i.

Hosta, kjent og kjær norsk prydplante

Around the world in 80 plants

Det rosa høstlyset legger seg over fjordhimmelen og hagevandringen går mot slutten. Vil man dyrke selv, eller bare lese om spennende planter og middager fra Barstows hage kan man plukke opp boka hans, 'Around the world in 80 plants.' Vel bekomme.

Tips meg gjerne om gode saker fra vårt mangfoldige matrike mai.lovaas@oimat.no

Aktuelt