Ostereisen.jpg (1)
Matriket Midt | 26.07.19

En ostereise mellom festivalbodene

Vi har samlet noen av de fremste ysterne fra hele landet. På Trøndersk Matfestival har du mulighet til å komponere et ostefat av en annen verden.

Den norske ystetradisjonen var lenge nesten glemt, men i løpet siste 10-15 årene har den kommet styrket tilbake. Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri og Svein Håpnes fra Skånaliseter Gårdsysteri var tidlig ute, som første godkjente gårdsysteri i Norge. De omtales som pionerer som har brøytet vei for andre gårdsysterier og utvikling av lokalmat.

I denne utviklingen har også Tine spilt en viktig rolle. I Trøndelag er det mange melkebønder som leverer melk hver dag. Tiner henter melk over hele fylket, og har spesialiteter i ostedisken. Selbu Blå er en gammel kjenning som finnes i mange varianter. I Selbu lages også Blågut av lokal kumelk.

Norske befinner seg nå helt i toppsjiktet når det kommer til kvalitetsoster. Og med kanskje verdens beste melk, er det kanskje ikke så rart. På Trøndersk Matfestival finner du flere av dem, og ikke minst en verdensmester fra Nord-Møre! Kraftkar fra Tingvollost ble kåret til verdens beste ost under World Cheese Awards i 2016.

At også trøndere kan ost, fikk vi tydelig demonstrert under oste-VM i Bergen i fjor. Gammel Erik fra Elvekanten Ysteri og Munkeby fra Munkeby Mariakloster fikk begge tildelt den gjeveste utmerkelsen - supergold. Selveste ostepioneren, Gangstad Gårdsysteri, høstet intet mindre enn fem medaljer under fjorårets VM. Medaljer ble det også på Orkladal Ysteri og Grindal Ysteri.

Trønderostene feide også all konkurranse til side, og dominerte finalen i kategorien Årets Ost under Det Norske Måltid i januar, konkurransen som kårer Norges beste mat- og drikkeprodukter. Til slutt ble det blåmuggosten Råblå fra GrindalYsteri som stakk av med seieren. 

I tillegg er det mange som lager annet godt av melk. Du møter dem alle og flere til på Trøndersk Matfestival i hjertet av Trondheim 1.-3. august.

Trøndersk ostefat til helga?

Et ostefat bør inneholde en bløt ost, en fast ost og en blåmuggost. Husk at osten ikke skal være kald, og bør stå i romtemperatur minst en time før servering.

Som tilbehør kan du velge ulike typer brød, både grovt og fint, mykt og sprøtt - kjeks og knekkebrød. Her finner du Bakst og andre boller på Trøndersk Matfestival. 

Frukt og bær, honning, gele, sirup og nøtter smaker også godt til. På festivalen finner et stort utvalg av lokalproduserte råvarer og produkter.  

Ost og meieriprodukter på Trøndersk Matfestival

TELT A:

  • Eggen Gardsysteri - Ost
  • Fjellurt - Urter. Ost.
  • Galåvolden Gård - Is, ost, kaker og spekemat
  • Kalsa Gårdsbakeri - Bakst. Mølske og gomme.
  • Rørosmeieriet - Meieriprodukter

TELT B:

  • Fornes gård - Honning, ost
  • Hjelseng Gård   Softis
  • Brubekken gardsmeieri / Torbuvollen -  Ost, smør, rømme. Kjøtt og spekepølser.

TELT C:

  • Hindrum Gårdsysteri - Ost
  • Reins Kloster - Iskrem og øl
  • Skansen ost - Geitost, syltetøy og saft

TELT D:  

  • MENY - Burger, pølser, kjøtt, ost, spekemat, drikke
  • TINE - Meieriprodukter
  • Tingvollost - Ost

TELT E:

  • Elvekanten Ysteri / Gammel-Erik - Ost
  • Tone Rennemo - Is og sorbet
  • Skånaliseter Gårdsysteri - Geitost

TELT F:

  • Snåsa seterlag - Rømme, smør, gomme, prim og ost.

TELT G:

  • Orkladal ysteri - Ost

TELT H:

  • Gangstad Gårdsysteri - Ost, marmelader og kjeks. Issalg.

TELT J, K, L : Bondens Marked

  • Grindal ysteri - Ost, syltetøy og grønnsaker
  • Kvittem gård - Grønnsaker, egg, svedjerug, nakenbygg, kjelost og råmelkspannekaker.   

 

Aktuelt