Babe%20i%20Gravraak.png (1)
Bryggerifestivalen | 17.11.20

Blind bonde og babe gir deg te-tips

Er du glad i en kopp rykende varm te på kalde og regntunge kvelder? På Strå Blomsterverksted på Bakklandet har Blinde Bonde og Babe pop-up fram til 27.november, med tekurs på tirsdager.

I Strå Blomsterverksted sine lokaler på Bakklandet i Trondheim er over 70 sorter te stablet i krukker fra golv til tak. Her er det mye å velge i! Etiketter i ulike farger lyser ut i rommet, og navn som Blikkstille, Dikt og Draum, Dugg, Femte Sans og Glød frister til å smake på.

- Det er min mann som er den blinde bonden, for han er blind. Han overtok slektsgården i 2014 og i 2015 ble han blind. Da lurte vi på hva vi skulle finne på. Det jeg kunne var urter. Så vi begynte med urter. Deretter fant jeg en te-utdanning. Jeg har vokst opp i land med tekultur, Hong Kong og Sør-Afrika. Jeg er over middels interessert i god te, sier Hanne Charlotte Heggberget.

Hun er utdannet master tea blender ved ITMA, International Tea Masters Association i London. De skaffer de beste tebladene fra Japan, Kina, India og Afrika, og lager blandinger med blader og blomster de sanker selv på Vassfjellet og på Dovre. I høst var de ute og sanket mye geitrams, den tørkede blomsten gir en vakker lilla farge mot de mørkegrønne tebladene i teen Gravraak Sencha.

Tekurs


Det er tekurs i japansk grønn te, og på bordet fremfor Babe står håndlagede japanske tekanner av keramikk. Vannkokeren har termostat og vannet ‘kokes opp’ til 80 grader, før det helles over i nøye oppmålt grønne blader i kanna. Så skal teen trekke ikke lenger enn to minutter, før det helles te i små, flate skåler. Og her skal det slurpes når man drikker, da smaker det mer. Deltagerne får dele inntrykk av umiddelbare smaker, og her ytres det alt fra ‘det smaker fisk!’ som gjerne kan bety umami, til ananas og mango, som beskriver søte smaker.

Hanne Charlotte Heggberget er Babe, og grunderen bak Gravraak Teateliér. Hun er oppvokst i te-land, Hong Kong og Sør-Afrika.



Grønn te serveres i små skåler på japansk te-kurs. Og helst skal man slurpe. Foto: Mai Løvaas


Gravraak Teateliér på Melhus


Blinde Bonde og Babe driver Gravraak Teatelier fra Melhus. Her bor de på en gård og dyrker over 30 urter som de har i teblandingene sine. Etter at Bonde ble blind i 2015 var det naturlig å bruke både lukte- og smakssanser mer, og sånn ble te-selskapet startet. Babe blander te, og han smaker, kommenterer og beskriver. Sammen finner de blender og blandinger som fenger hos de trønderske smaksganer.


Høst-te


Hanne Charlotte Heggberget beskriver høst-te som te med krydder, for eksempel chai, den er mange sin favoritt. Hos Gravraak Teateliér har 7 ulike typer chai. -Og så må folk velge om de vil ha svart te i bånn, eller for eksempel rooibos, sier hun. - Noen liker mer kanel, andre foretrekker kardemomme, mange har i gurkemeie og man kan tilsette litt appelsin selv. Vi har Gravraak 1787 Chai, det er da gården ble stiftet og den har vært i samme familie siden. Den har 9 krydre, og salvie vi har dyrket på gården, forteller hun.
Og så vil mange ha frukt-te, selv om det er høst! En god solbære-te, Solgløtt har vi, den er fin om høsten, sier Heggberget.

-Den mest populære teen vi har heter Sverdet, det er fordi den er laget i smia på gården, og der ble det laget sverd før. Sverdet er en te med litt punch i, den har løpestikke og gran, sitron og noen andre krydre. Den er veldig god på høsten. Det er den mest populære av chaiene. De mest populære fruktteene er fortsatt Himmel og Jordbær, og Oolong, og Milky Oolong. De er fine å sitte med i høstmørket med stearinlys og kose seg.



I lokalene til Strå Blomsterverksted på Bakklandet har Blinde Bonde og Babe Gravraak Teateliér pop-up fram til 27.november. Foto: Mai Løvaas

Gravraak Teatelièr har pop-up i Strå Blomsterverksted sine lokaler på Bakklandet fram til 27.november. Her får du smake på dagens te, slå av en prat med en te-ekspert og skaffe deg te sånn at du til vinteren kan drømme deg bort til strender der det dyrkes kardemomme og kanel eller til norske sommerenger fulle av brusende geitrams.




Aktuelt