Rødbete

En type salat. Kan serveres både lun og kald.

Til 20 personer

3500 g røde beter
12 dl eplejuice
2 kilo grovsalt i bunnen av panna, men kan også bare bakes uten.
Sherryeddik
1 dl olivenolje
Ristede gresskarkjerner

Evt persilleolje:

100 g nøytral olje
150 g persille

Bak rødbeten i ovnen i ca 1 t og 25 minutter. Den er ferdig når den er helt myk inn til kjernen (sjekk med en liten kniv). La den gjerne avkjøle. Når du skal skjære opp rødbeter, er det lurt med ei gammel fjøl og gjerne hansker. Rødbete er veldig fargesterk og fargeekte. Skjær av skallet og del i biter.

Sett eplejuicen på plata, la den koke. Nå skal denne kokes inn slik at den blir tykkere, dette kalles reduksjon. La den stå ca 5-7 minutter (etter effekt på plata). Pass på mot slutten, den skal kokes helt ned til en sirup.
Ha på sherryeddik, olivenolje, maldonsalt og vend inn rødbeten.

Gresskarkjerner: Bakes i langpanne i ovnen på 200 c, 15 min. Rør i panna underveis.
Tomater: Del i biter, ha på olivenolje, sherryeddik og salt.

Del chevre i biter.

Ha persilleolje oppi eplejuicen (kan sløyfes). Denne oljen gir retten litt ekstra farge, men det går fint uten. Hvis du vil lage den, tar du 100g nøytral olje og 150g persille i en stavmikser, miks denne i 4 minutter for så å varm den opp til ca 60-70 grader. Persilleoljen skal deretter siles.

Anretning
Legg over rødbeter og deretter tomater. Legg biter av chevre på toppen, og solsikkekjerner. Kutt urter og legg på til slutt.

 

Ikke så mange til bords?

Til 2 personer

350 g røde beter
1 dl eplejuice
1 kilo grovsalt i bunnen av panna, men kan også bare bakes i ovnen.
Sherryeddik
0,5 dl olivenolje
Ristet gresskarkjerner