Kaffebær Jpg

Brygg kaffe!

Smak og lukt på kaffe

Kaffe dyrkes i et belte rundt ekvator. De største kaffeprodusentene finner du i Sør- og Mellom-Amerika, men også i Afrika og Asia dyrkes det mye kaffe. 

Det er frøene til kaffetreet som etter en møysommelig prosess blir den kaffen du drikker hver morgen. Hvert kaffebær inneholder et eller to frø - kaffebønner. Bærene høstes enten for hånd eller maskinelt, renses og sorteres.  To hovedmetoder for å skille bønnene fra frukten; tørking eller vasking. Begge metodene gir sitt særpreg til sluttresultatet. Soltørket kaffe gir mer sødme, vasket kaffe oppleves friskere og mer syrlig. 

Kunsten å brenne kaffe

En liten kaffebønne rommer intet mindre enn 1000 aromatiske forbindelser. Brenning frigjør disse aromaene gjennom en kjemisk reaksjon mellom sukker og aminosyrer som kalles Maillard-reaksjon. Prosessen gir brunfarge til bønnene, og bidrar samtidig med lukt og smak, både i kaffebrenning, tørking av malt til ølbrygging, brødbaking og grilling av kjøtt.  

Under brenning mister kaffebønnene mye av fuktigheten og utvider seg – tenk på popcorn som popper.  
Både tid i brenneren og temperatur påvirker smaken på den ferdige kaffen, og brenning er en kunst/håndverk. Samme type kaffe kan smake vidt forskjellig avhengig av brenneren. 

Lys brenning fremhever syrlighet og fruktige aromaer, mørkere brenning gir en søtere smaksopplevelse og mer bitterhet. 

Smaken på kaffen påvirkes både av opprinnelsesland, foredlingsprosess og brenningsgrad. Med litt trening kan du lære deg å kjenne forskjell på kaffe fra for eksempel Afrika og Mellom-Amerika.

Trønderkaffe

Trøndelag har flere kaffebrenneri som alle brenner for å gi deg en bedre kaffeopplevelse. Hver av dem har sine spesialiteter og særegne stil. 

Jacobsen & Svart's kaffeskole - Håndbrygg

Jacobsen & Svart's kaffeskole - Presskanne

Jacobsen & Svart's kaffeskole - Aeropress